Försök till filmatisering

1940 utkom Jan Fridegårds (1898-1968) bok om trälarnas liv under vikingatiden, Trägudars land, vilken följdes av fortsättningarna Gryningsfolket (1944) och Offerrök (1949). Jan Fridegård försökte åstadkomma en filmatisering av Trägudars Land som från början skrevs som ett filmmanus. Tre böcker har blivit film. 1946 premiärvisades När ängarna blommar, som var en fri omgestaltning av En natt i juli och 1947 kom filmen Lars Hård. Det dröjde till 1990-tal innan Torntuppen filmatiserades av SVT Drama vilken blev en uppskattad och lyckad produktion.

Många har under 1900 talets sista hälft också försökt åstadkomma en filmatisering av Trägudars Land. Man kunde följa hur historien vandrade från den ena regissören och producenten till den andra ”utan att det blev en meter film” som Lasse Svanberg uttryckte det i TM 1999. Svårigheter att övertyga svensk filmindustri och filminstitutets konsulenter kan liknas med Jan Fridegårds när det gällde förlagen. Ändå blev boken en bästsäljare och en av svensk litteraturs mest lästa romaner översatt till ett tiotal språk.

I slutet av 1980 gavs möjlighet att köpa filmrättigheterna och på Börje Peratts initiativ gjordes detta i partnerskap med Hans Welin och Bert Sundberg.

Sedan 1994 har Börje Peratt övertagit och drivit projektet mot flera långfilmer som kan delas upp i TV-serie. Kärlek och familjekonflikter blandas med religionsstrid, samhällets lagar och kulturella ideal. Högaktuella teman.

Under 2000-talet har vi sedan sett en rad ”vikingafilmer alla ur Vikingarnas perspektiv. Detta projekt ur trälen, slavens perspektiv är nu dags att förverkliga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s