Prolog

”Holme – Tors Söner” (prolog baserad på karaktärerna i Jan Fridegårds trilogi Trägudars Land)

Om det inte vore för taknockarna skulle vikingarna aldrig ha upptäckt den främmande kustbyn bakom skyddsvallen. I det svaga gryningsljuset attackerar de byn och rövar kvinnor. Med en av kvinnorna följer ett litet spädbarn. Barnets far, Valli förlorar sin bästa vän och svärfader i striden och ser i förtvivlan sin hustru och son försvinna mot Norden.

Efter en dygnslång återfärd över stormande hav närmar sig vikingaskeppen hemkusten men kämparna ombord har somnat.

Modern lägger sitt barn på en sköld för att fly mot en holme. Hon drunknar men barnet flyter i land och hittas där av gammelhövdingen Stortor. Barnet kommer att kallas Holme, efter fyndplatsen.

Stortor tar Holme till hemgården där hans egen son Kättil skuffas undan. Kättils avund och hat följer Holme genom hela deras barndom och upp till vuxen ålder. Trälinnan Amba blir Holmes kära fostermoder.

Till gården kommer en dag en svältande kvinna med två flickebarn. Den ena är Ausi som växer upp till en vacker kvinna. Hon lockar varje man men ingen lyckas fånga henne. Istället visar männen av och till upp rivsår i sina ansikten.

Stortor sätter Holme som smedlärling under gårdens saxiska smed och ger honom därmed status och en säkrare framtid vilket ytterligare retar Kättil som i sin tur skolas till vikingakrigare och hövding. Båda vill ha Ausi. Men Kättils försök är fruktlösa.

En kväll då Kättil jagar Ausi flyr hon undan och kastar sig in i Holmes koja och gömmer sig under Holmes fäll. Skvallerkärringen på gården ser henne lämna Holmes koja i gryningen och snart vet Kättil var hon varit. Kättil utmanar sin far om hövdingpositionen och hotar att förslava Holme.

Gammelmodern skickar Kättil att byta bort Ausi på en trälmarknad. Rykten går om främmande skepp. Holmes fader Valli har vigt sitt liv åt hämnd. Han angriper gårdar utefter den nordiska kusten och finner efter ett livslångt sökande gården där sonen Holme lever.

Valli närmar sig sin son Holme med sänkt svärd. Den nu halvblinda Stortor uppfattar att Holme blir attackerad. Stortor rusar mot Valli med höjt svärd för att försvara Holme. Valli ger Stortor ett dödligt slag. Holme hämnas sin forsterfar, och krossar med sin slägga Vallis bröstkorg. Faktum går så småningom upp för Holme han har dödat sin riktiga far.

Holme och Kättil samlas vid sina fäders gravsättning. Kättil inser sitt beroende av Holme och en försoning tycks möjlig. Kättil har också funnit en kvinna i granngårdens Gerunn och verkar acceptera att Holme och Ausi är ett par. En ny ljus framtid skymtar.

Men har Kättils avsikter ändrats?

/Börje Peratt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s