Historien

Trägudars Land

Norden. Vikingarnas era år 800.

Trälsmeden Holme står ensam i sin smedja. Aftonsolen slickar trädtopparna och sensommarens stjärnor glimmar vid den mörka horisonten. Ett skrik från en nyfödd.

Holme väntar.  Trälinnan Ausi kommer ut från en koja med det nyfödda spädbarnet i sin famn. Hon tittar ängsligt åt alla håll men går med små steg mot hövdingens långhus. Holme tittar efter henne och så fort hon gått in smyger han med snabba steg fram till öppningen.

Därinne ser han Ausi darrande mitt emot hövdingen Kättil omgiven av sina kämpar. Ausi beordras att lägga barnet på bordet framför Kättil och han öppnar med spetsen av sin kniv filten som omger barnet. ”En flicka”.

Så ser han Holme på huk nere vid bordsändan. Det svarta hotet i styvbroderns ögon roar Kättil och han ger order till några trälar -”Sätt ut horungen!” Ausi faller gråtande till jordgolvet medan de två trälmännen tar hennes barn och beger sig in i skogen för att lämna barnet till en säker död.

Holme räddar spädbarnet och flyr med Ausi undan Kättil till en grotta.  De gäckar Kättils sökande men måste som fredslösa fortsätta. Under flykten i en liten båt ser de hur en märklig man, en präst, undgår döden då vikingar angriper hans skepp. Det är prästen Winfred som kommit till norden för att missionera.

Winfred visar vägen till Birka.  Fast Holme vill till de djupa skogarna stannar de i handelsmetropolen där Holme etablerar sig som smed.  Prästens mission lockar Ausi och medverkar till hennes frigörelse. Holme upplever Winfred som ett stort hot mot Ausi.  Holmes svartsjuka och motarbetande av prästen betraktas som en religionsstrid men handlar om hans strid för sin kvinna. Med sina smedvänner knäcker Holme Winfreds mission.

Smederna lyckas få med sig Holme och Ausi till det stora Asablotet i Uppsala.  Där många liv offras.  Till människo-offren hör prästen Winfred och Ausis lillasyster Disa.

Hövding Kättil fångar under detta blot in Holme och Ausi.  De transporteras tillbaka till boningsplatsen som vikingahövdingens ”rättmätiga” trälar.

Hövding Kettils hämnd blir att låta kämparna få Ausi men  genom att strida mot en fjättrad Holme.  Den som först besegrar Holme ska få Ausi.  I samma stund som Holme inte längre klarar en sjätte motståndare attackeras gården av Holmes smedvänner.  Kampen slutar med att vikingahövdingen erbjuder smederna att köpa loss trälparet till ett hutlöst pris. Lösensumman är silver som smederna inte har tillräckligt av.

Ausi lyckas dock bli friköpt då det bara rör en smärre summa.  Det visar sig att Ausi under alla år samlat Holmes inkomster som silvermynt och gömt dem innanför sitt bälte.  I detta penningbälte finns en summa som täcker lösen.

När Hövding Kettil får klart för sig att Holme är fri blir han vansinnig och det leder till en slutuppgörelse.

Gryningsfolket

Trälsmeden Holme är nu en medelålders man med grånat hår. Han har funnit sitt paradis i de djupa skogarna men det är inget värt utan Ausi. Han återvänder till Birka bara för att åter hamna i hövding Kättils fångenskap. Tillsammans med Ausi tvingas han tillbaka till ett trälliv på hem-gården. Boningsplatsen attackeras av främmande skepp. Kättil faller för ett svärd och Gerunn rövas bort. Holme blir gårdens överhuvud och till vintern föder Ausi blotbarnet. Holme sätter i vredesmod ut den rödhåriga ungen i skogen. Ammodern Amba blir då ytterligt vred på Holme som inte är ett dugg bättre än förra hövdingen. Den enda som försvarar Holme är Ausi. När lugnet efter barnamordet lagt sig och allt verkar fridfullt återvänder plötsligt hövdingänkan Gerunn med sina kämpar och sin nu halvvuxna son Svein till boningsplatsen. Gerunn återkräver gården och försöker återställa trälförhållandet. Det blir en farlig maktkamp eftersom trälarna fått smak på friheten. Svein förälskar sig i Tora och låter inte modern behandla Holme och Ausi som trälar. Missväxt och sädsot driver de hungrande till missionärernas förråd i Birka. Gerunn skyller nöden på den svartskalliga Holme och hans synder. Då jakten efter Holme gör honom nästintill fredlös får han skydd hos kungen. Men fristaden tar slut då Kungen dör under ett härnadståg. Trälar och fattiga gör uppror och de vänder sig till Holme för att få hjälp. Han är den som visat styrka och mod mot både hövdingar och de kristna. Slutuppgörelsen äger rum i Birka och när det ser ut som att de asatroende ska besegra Birkas hövding och hans präster får Holme löfte om frihet.. Holme vill då snabbt tillbaka till Ausi och Tora för att meddela att de nu är fria människor. Då blir Holme istället svekfullt överfallen av Birkahövdingens kämpar. Svårt sårad flyr han till grottan som alltid varit hans gömställe i tider av förföljelse. Ausi får bud om vad som hänt och vet hon var hon ska leta. Åtföljd av Tora och Svein beger hon sig dit. Ausi finner Holme i grottan och inser att livet håller på att rinna bort från hennes älskade Holme. Hon tar farväl av sin gråtande dotter Tora och hennes man Svein. Och lämnar dem med orden ”någon måste ju berätta för Kristus att Holme också var en god man så han får komma till himlen”. Stein försluter grottan med en stor sten. Ausi tar Holmes kniv och följer honom. Utanför grottan markerar Svein ett kors och Tora en Torshammare. ”För säkerhets skull”. Tysta stannar de sedan kvar tills gryningsljuset lyser över stenen som döljer grottans ingång. Dimman lättar av morgonsolens värme. Och de ser som ett vitt ljus som slingrar sig upp över berget, trädtopparna och mot de djupa skogarna. Och Tora förstår att ”Nu har pappa kommit hem”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s