Jan Fridegård


Jan Fridegård, född 14 juni 1897 i Enköpings-Näs i Uppland, död 8 september 1968 i Uppsala.

Fridegård, från början Fride Johansson, växte upp i ett uppländskt statarhem som innebar att hela familjen kuskade runt i Uppland och nordöstra Mälaren och sökte arbete på bondgårdar mot mat och husrum. Arton år gammal tog han värvning i det militära. Tre år som livdragon, skildrade han i den i mångt och mycket självbiografiska romanerna ”Jag Lars Hård” (1935) och ”Äran och hjältarna” (1938).

Några episoder ur hans rika litteratur har gestaltats som scener i dramadokumentären ”Jan Fridegård – Ordkonstnären och trälarnas poet”, en film av Börje Peratt. Kan streamas på Video on demand

Trägudars Land tillhör en av svensk litteraturs stora epos och var länge en av de mest utlånade och lästa på biblioteken.

”ett språkrör för många som lever och dör, hårt och tyst – utan möjlighet att själva få säga sitt ord”

Så sammanfattade Jan Fridegård sitt författarskap.

”Fridegård är en av våra största författare och en ordkonstnär. Han skildrar med sin speciella talang natur och sociala händelser som en impressionist.”

Lars Forssell (Stol nr 4, Svenska Akademin som delar ut Nobelpriset i litteratur)

Fridegårdssällskapet

Invigningen av Fridegårdsstatyn den 12 september 1992 var en riktig folkfest. Foto: Enköpings Posten

Jan Fridegård har jämförts med Steinbeck och han kallar sina livserfarenheter från att ha levt under svåra omständigheter som sina universitet.

Litteraturprofessor Lars Furuland (1928-2009) vid Uppsala universitet är den som kanske mest utforskat och beskrivit den unika svenska arbetarlitteraturen och de författare som ingår i denna. Han skriver så här:

Jan Fridegård framstår som en av de stora förvaltarna av den folkliga berättarkonsten. Det finns ett socialt patos för de små människorna, för särlingarna och självtänkarna, i det mesta han skrivit. Men det hindrar inte att han som få också har skildrat stoltheten, resningen, mitt i fattigdomen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s