Treatment Trägudars land

Enligt Lasse Svanberg ”Årtusendets kärlekssaga” om trälparet Holme och Ausi och deras flykt undan den grymme vikingahövdingen Kättil i 800-talets Norden mitt under den religiösa tvekampen mellan ASA-troende och den kristna missionen.

Trägudars Land samlingsnamn för tre episoder

De tre långfilmerna ”Holme – Tors Söner” (manus 2001-2002), ”Ausi – trälinnan i Trägudars Land” (manus 2002-2004) och ”Tora – Gryningsfolkets barn” (manus 2003-2005), i kronologisk ordning dock inte nödvändigtvis inspelnings- och visningsordning.
”Holme – Tors söner”, är en tillskriven del baserad på enstaka detaljer i Fridegårds trilogi. De övriga två är baserade på Fridegårds böcker.

Holme – kampen mellan Tors Söner (om hur Holme kommer till Norden) Se Prolog

Ausi – trälinnan i Trägudars Land (1:a boken)
Smeden Holme står ensam ute på tunet vid sin smedja. Aftonsolen slickar trädtopparna och sensommarens stjärnor börjar redan glimma vid den mörka horisonten. Ett skrik från en nyfödd. Holme väntar. Han lyftar släggan och låter den gå mot svärdet. Glödpärlor flyger åt alla håll. Ausi kommer ut från trälinnornas koja med det nyfödda spädbarnet i sin famn. Hon tittar ängsligt åt alla håll men går med små steg mot hövdingens långhus. Holme följer henne med blicken och så fort hon gått in smyger han snabbt fram till dörröppningen. Därinne ser han Ausi darrande mitt emot hövdingen Kättil omgiven av sina kämpar. Ausi beordras att lägga barnet på bordet framför Kättil och han tar sin kniv för att öppna tygstycket som omger barnet. ”Hon har svart hår”. Menande blickar från två kämpar som tittar från Ausis tjocka blonda hår till Holmes kolsvarta. Kättil upptäcker i ögonvrån Holme på huk nere vid bordsändan. Det mörka hotet i fosterbroderns ögon roar Kättil och han pekar på trälarna Stor och Tan –”Sätt ut trollynglet”! Ausi faller i uppgiven vanmakt till jordgolvet medan förtroendeträlarna tar hennes barn och beger sig in i skogen för att sätta ut barnet till en säker död.

Holme smyger ut i natten och räddar spädbarnet och gömmer henne i en grotta sedan hämtar han Ausi och där startar flykten undan Kättil.
Under en period gäckar de Kättils sökande och dödar den främsta kämpen Stenulf som avslöjat deras gömställe. De måste nu som fredslösa ta sig långt bort från Kättil. Under flykten i en liten båt ser de hur en märklig man i konstiga kvinnokläder, undgår döden då vikingar angriper hans skepp. Det är prästen Winfred som kommit till Norden för att missionera. Winfred simmar iland på den ö som flyktingparet råkar befinna sig. De tror att Winfred är någon slags gud efter som han kan ”gå i vattnet”. Winfred får Holme att ta dem till Birka. Och fast Holme vill till de djupa skogarna stannar de i Birka där Holme etablerar sig som smed. Men ett än större hot än Kättil blir nu prästen Winfred. Då Ausi låter döpa sig svarar Holme med att slå dopfunten i tusen bitar och nu blir han Asatrons försvarare och kristendomens fiende. Prästen Winfreds mission krossas.
Asatroendes stora firande äger rum vid blotet i Upsala. Dit även Holme, Ausi och prästen Winfred beger sig. Ausi berusar sig, lockas iväg och befruktas av en främmande man. Ritualerna till Frejs ära blir allt råare. Ausis syster Disa och prästen Winfred placeras under offerkniven. Under blotets allmänna upplösning upptäcker Kättil och hans följe trälparet och lyckas fånga in dem. Med ett svårt dödshot över Ausi vågar inte Holme annat än låta sig infångas och lamt följa med.
Men Kättils följe attackeras. Under denna strid flyr Holme och Ausi åter tillbaka till Birka där de nu börjar bygga en ny tillvaro tillfälligt befriade från Kättils hot. Men Holmes bekymmer och kamp är inte över. I Ausis mage växer en annan mans barn och i hjärtat bär Ausi sorgen efter Winfred.
Holme flyr till de djupa skogarna och finner det paradis dit han vill föra Ausi.

Tora – Gryningsfolkets barn (2:a och tredje boken)

Kättil finner Holme och Ausi och lyckas med Birkas hövding fånga in och tvinga dem åter till ett trälliv på hemgården. Boningsplatsen attackeras av främmande skepp. Kättil faller för ett svärd och Gerunn rövas bort. Holme blir boningsplatsens överhuvud och medan de bor där föder Ausi blotbarnet. Denna gång är det Holme som tvingar sin kvinna att sätta ut barnet.

När allt verkar fridfullt och livet är gott återvänder hövdingänkan Gerunn med sina kämpar och sin nu halvvuxna son Svein till boningsplatsen. Gerunn återkräver gården och försöker återställa trälförhållandet. Det blir en uppslitande och farlig maktkamp eftersom trälarna fått smak på friheten. Svein förälskar sig i Tora och låter inte modern behandla Holme och Ausi som trälar. Då Norden drabbats av missväxt och sädsot hittar Gerunn på att det är Holmes fel.
Gerunn lyckas skapa en klappjakt på Holme och Ausi nu anklagade för missväxten. Nya präster har anlänt från länderna i söder. De erbjuder svältande Birkainvånare, trälar och bönder korn mot att de omvänder sig och döper sig i Jesu, Kristi namn. I maktkampens Birka finner Holmes familj skydd hos kungen som lärt känna Holme som mästersmed. Men även denna fristad tar slut då Kungen försvinner i havet på ett härnadståg. Den nödvändiga uppgörelsen äger rum i Birka då Holme lyfts fram som de asatroendes ledare mot kristenheten. När det ser ut som att de asatroende ska besegra överheten lovas Holme fri lejd och befrielse från träldom. Då Holme ska återvända till ön där Ausi och Tora befinner sig för att meddela att de nu är fria människor blir Holme istället svekfullt överfallen. Svårt sårad flyr han till grottan som alltid varit hans gömställe i tider av förföljelse. Då Ausi får bud om vad som hänt vet hon var hon ska leta och åtföljd av Tora och Svein beger hon sig dit.

Ausi hittar Holme i grottan och ser att livet rinner bort från hennes älskade man. Hon tar farväl av sin gråtande dotter Tora och hennes man Svein. Med orden ”någon måste ju berätta för Kristus att Holme också var en god man så han får komma till himlen” ber hon dem försluta grottan med en stor sten och sedan tar hon Holmes kniv och följer honom över till andra sidan.
Utanför grottan markerar Svein ett kors och Tora en Torshammare. ”För säkerhets skull”. Tysta stannar de sedan kvar tills gryningsljuset lyser över stenen som döljer grottans ingång. Dimman lättar av morgonsolens värme. Och de ser som ett vitt ljus som slingrar sig upp över berget, trädtopparna och mot de djupa skogarna.
Och Tora förstår att ”Nu har pappa kommit hem”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s